Ahad, 13 Oktober 2013

Dari Dapur Orang Bujang Masak Sambil Stim

   Rice cooker pertama di beli dalam sejarah hidup...sebelum ni pinjam wehehehe.... walau harganya terlebih sedikit dari bajet asal sekitar 160 ke bawah.... pong pang...pong pang cakap cina dengan tokey ok la wa kasi lu 200 ikutkan harganya 249.. ok? tak rugi pandai cakap cina...waahahaha wa lu wa lu...lui ,haiya tu kira guna perkataan dari bahasa cina la...
     Dan di bawah adalah hasil dari menu masakan yang di masak menggunakan rice cooker tersebut... tidak perlu membaca buku resepi cuma penghayatan dan jugak fokus yang penting garam kurang kira ok sebab sendiri masak sendiri makan...

 ( merujuk gambar diatas)
    Antara menu yang paling mahal rasanya....dan pertama kali dalam hidup aku makan ikan ni...ikan salmon...cuppppppp marbeles... teknik stim... cuma teknik memasak agak sedikit ke arah ajaran sesat ...wa letak atas pinggan  wa sapu2x dengan perencah secukup rasa sebelum tu aku sapu dengan minyak zaitun gaul punya gaul terus bungkus guna aluminium foil 


ni pulak daging kukus guna sos tiram....belasah ajer letak la sayur sikit kasi colourful... kedua2 jenis masakan di stimkan dengan cara periuk nasi tu letak la air kat bawah sebagai ejen pemanas wahahaha.... lepas tu letak la bahan2x tu kat bekas atas periuk nasi tu...aku masak ni ambik masa 70 minit untuk keenakan yang sekata dan di jamin 100% masak...

dan rasanya memang umphhhhh hasil tangan sendiri masak tentunya sedap...sebab dah agak kalau masak sendiri jimat dan sedap... werkhhh

di sebalik kisah : sebab gas habis... jadi sakit pinggang nak turun naik bawak tong gas ke tingkat 4

Tiada ulasan: