Jumaat, 22 Disember 2017

Aduh sakitnya mati hatta hanya seekor anjing

Sejam lebih selepas aku melihat detik kematian seekor anjing terdetik aku ingin menceritakannya disini....
 Sesudah aku sampai di Dodog saja yang menyalak.. Itu sudah perkara biasa tatkala balik memang dia yang menyalak... Tetapi selama sebulan ni Dodog ada kawan seekor anjing jalanan yang diberi kepada kami untuk menjaganya nama mcm² nama tapi yang kekalnya dogkit .seekor anjing terbiar yang pada mulanya kurus kering terbiar kami jaga dengan baik beri makan,dimandikan untuk membunuh kutu...keletah anjing ni memang menghiburkan  ,anjing masih peringkat budak² lagi... Main makan makan main...  Nak dijadikan cerita pada 21hb aku pergi ke Johor reunion dengan bebudak aku.. 22hb aku dah balik semula ke kampung.. Sebab cadangnya memang 1 malam saja aku tido... Kerana 23 tU ada kenduri. Sampai serumah Dodog solo saja menyalak... Ku buka pintu pagar dogkit terbaring lesu.... Aku berkata" Aik awalnya tido..  Balas mak aku... Dia tu sakit.. Dari semalam... Sakit apa pulak?  Mungkin keracunan makanan sebab berak pun berdarah... Asudah... Apahal pulak.. Kata mak aku... Semalam dia tak nak makan langsung petang tadi hanya terbaring lesu tidak bermaya dengan air liur keluar... Aduh Tak sempat melihat anjing ni membesar  walaupun sebenarnya badannya agak besar dari pertama kali sampai dengan keadaan kurus kering Tah apa la makanannya ketika terbiar... Air kelapa sudah diberi tapi langsung tidak memberikan kesan aku suap.. Pegang telinganya sejuk.. Dalam sejam mak aku cuba mengusap... Menjerit kesakitan dogkit ketika itulah kulihat nafasnya semakin kencang... Dengan mata berair... Aduh mesti sakitnya nyawa ditarik... Semakin kencang nafasnya ternganga mulut seolah ingin muntah kaki terangkat seakan kejang... Aku beranikan diri terus melihat walau sebenarnya tak sanggup melihat detik makhluk di tarik nyawanya... Bermacam terfikir kalau lagi aku nanti mcm mana rasanya... Melihat hanya seekor anjing di ambang maut saja sudah berdiri bulu roma semakin perlahan nafasnya kelihatan seperti melepaskan sesuatu... Dan... Akhirnya Tercabutlah nyawa seekor anjing...  Terbayang dalam fikiran keletah anjing kecik ini... Semasa hidupnya.. Sudah ceritanya singkat didunia. dari terbiar kami bela sehinggalah tinggal jasad tidak bernyawa...  Dapatlah aku simpulkan dari kejadian yang berlaku dihadapkan mata aku jam 00.40 23 Dec 2017 tadi nasib rezeki setiap insan yang bertarung dalam hidup didunia ini sudah ditentukan olehNya seperti anjing itu terbiar entah makan atau tidak selama dia di kebun getah tu kita tak tau... Entah apa yang dimakannya berhujan berpanas tapi Tuhan itu maha adil dia tetap memberikan rezeki seluas-luasnya tidak kira la pada manusia ataupun haiwan dan lain² ...kisahnya di dunia ini sudah berakhir.. Aku yang masih berjasad ini belum tau bila dimana Kenapa sebab apa aku mati... Kerana mati itu pasti

Rabu, 20 Disember 2017

Review Filem ( The Terminal)

Tajuk: the terminal
Tahun: 2004
Pelakon utama: Tom hanks, catherine zeta jones

Mengisahkan seorang lelaki dari sebuah negara krakozia yang datang ke u. S semata-mata ingin menunaikan hajat ayahnya yang sudah meninggal dunia ingin mendapatkan tandatangan seorang pemain saxophone muzik jazz. Malang bagi viktor navorski lakonan tom hanks ketika dia pergi ke u. S negaranya sedang bergolak dengan peperangan dan masalah kepada beliau apa bila passportnya tidak dapat diuruskan dan beliau berkelana di airport  ketika disoal imigresen dia tidak tahu berbahasa inggeris... Tapi setelah beberapa bulan akhirnya dia berjaya menguasai bahasa inggeris banyak pekerjaan yang dia buat dari penolak troli buruh binaan di mana insiden ketika beliau diambil sebagai buruh binaan ialah ketika beliau menyiapkan  satu projek pengubahsuaian di terminal lapangan terbang di mana seorang kontraktor melihat beliau menyiapkan projek mereka yang terbengkalai hanya satu malam saja.. Ada adegan romantik dalam cerita ini.. Aku pun tengok kt iflix  banyak cerita menarik... Kt situ x rugi Korang install kt tablet kalau ko phone mcm x puas tengok..

Isnin, 18 Disember 2017

Glue Sniffers isap Gam

Gejala isap gam.. Dari zaman aku masih bersekolah benda ni dah ada... Nasib aku tidak terjebak tapi tidak la terasa baik sangat sebab tak terjebak benda gitu masih ada sisi negatif seperti ponteng perhimpunan kahkahkah.... Sekitar era 90 an memang gejala isap gam ni agak popular di kalangan remaja.. Sehinggalah ada kegemparan pada masa itu beberapa remaja penghidu gam di jumpai mati kerana terlebih isap gam... Wahhhh....  Ada juga dikalangan rakan² aku dahulu isap gam dan mereka cepat² meninggalkan gejala tersebut.. Kerana salah seorang  dari ketua isap gam mereka dimasukkan ke hospital.. Dalam hal gini peranan ibu bapa penting dan harus setiap kali mengingatkan akan permasalahan yang akan berlaku jika anak² mereka terlibat... 

Jumaat, 15 Disember 2017

bitcoin wallet aku... Wahahaha

Aku mencuba ado la dapat sikit... Banyak sangat kang kaya raya takut lupa diri pulak asyik dok tayang kereta rumah duit lambung setebal kamus dewan bahasa cukup la diberi sedikit kesenangan menyedut oksigen free...hah nk dapat banyak kena banyak la modal kena tabur.. Orang kata dah simpan emas.. Aku terai la... Terai punya terai  boleh tahan walau x de la berjuta tapi untuk permulaan walau untungnya bagai membeli keropok pek besar kahkah setakat 4-5 rengget jet untungnya la tapi ok la.. Dah withdraw ada la dalam 40 rengget untung x tung tung.... Nk trade aku x pandai tapi masih dalam proses pembelajaran 

Baru jer 2 minggu lepas daftar adsense

Ada la dalam 2 minggu lepas aku daftar adsense ni kt blog ni.. Kalau korang perasan tetiba banyak iklan saja nk cuba  sesuatu ya ng boleh mendatangkan keuntungan Eceh... Selain ni aku ada juga main bitcoin beli dan simpan tapi aku tak trade nilai tinggi aku jual sikit² bukan banyak mana pun setakat 4-6 ringgit jer.. Jadi la yer tak... Minggu lepas banyak sikit dapat sebab Ethereum harga melonjak... Ade la dalam 12 rengget aku dapat untung dari situ... 

Isnin, 4 Disember 2017

Di sebalik pelepah sawit..

 Tak nahu nk letak tajuk apa.. Mcm x berapa nk kena.. Arghhh hantam saja la labu masak lemak!!!!...  Takpa ini blog bukan dinding muka buku.. Meratapa segala persoalan dalam diri seperti saorang manusia yang aku maksudkan itu.. Setiap minit jam ada saja beliau meratap nasib di din ding muka buku beliau... Bodoh kalinya.. Ndak jugak.. Kurang kasih sayang dari kaum wanita kalinya.. Kahkahkah...  Oh ya... Disebalik pelepah sawit itu percobaan aku ingin mengarang komik dari gambar yang diedit menjadi saparti tulisan komik hendaknya seperti mahu mengarang cerita seram.. Maka seram la hendaknya tapi seram yang ada kejutan di hujungnya... Ide sudah mencorah tapi tak nahu nk mula yang mana satu hendak di start kan... Paning jugak kadangnya

Tak tido lagi.. Pale banner kau

Masih lagi belum mahu tidur..cargas bartanaga bagai terminum tanaga tongkat abu...lama sudah aku tidak manulis di blog ini... Baru sahaja menyet tap adsense di blog ini.. Agar ianya nanti masuk ka dalam poket.. Oh ya.. Coti hojong tahon begini apa yang aku mamou buat salayen dari memicit telur ayam sahaja.. Ahh lundak la kau.. 

Selasa, 1 November 2016

Aku try Kembara solo berbasikal kahkah

baru beli basikal sebelum tu ada la kayuhan sepanjang 3km tapi aku terpaksa menghentikan kayuhan sebab mengalami kekejangan otot di peha ku yang gebu..sakit oiii.... cuti deepavali yang lepas aku nekad ingin menyahut cabaran berkayuh sejauh yang aku mampu dan akhirnya 7km lebih aku habiskan

permulaan kayuhan agak slow sedikit..kerana banyak nk tengok persekitaran cuci mata kata orangnya... pergi mmg syok sebab turun bukit tapi ada part yang membuatkan kudrat aku suruh berenti kejap..tp mental aku kuat mendesak agar teruskan kayuhan tanpa henti ke lokasi yang dituju akhirnya kayuhan tanpa henti tersebut berjaya jugak..berehat agak lama dua botol air mcm x cukup pekena fua batang rokok setelah penat hilang..aku teruskan lagi dapam fikiran tadi sedap turun bukit..lepas ni kena kayuh balik bukit tadi perghhh... permulaan kayuhan aku tukar gear untuk speed mmg speed habis..bersiul helmet ku menerobos kelajuan tersebut dan akhirnya tiba sudah bukit tersebut..aku lenjan sampai takde kudrat tapi mental steady..teruskan kayuhan mujur ada sedara yang naik motor temankan aku haha.... tapi aku tinggal dia kt belakang..sebab dia jugak yang suruh aku speed  sampai kt rumah bagaikan satu kepuasan mcm nk repeat esok..tapi takpe la rehat dulu..sampai rumah kekejangan lagi..kt betis pulak..aku sapukan krim utk redakan kekejangan...ahhh lega beb..update dalam fb..ada yang tanya harga basikal dan nk join mengayuh dan ada jugak yang nk ajak kayuh tempat lain..haha steadyy...akan datang nk try tempat lain... catatan masa ketika pergi 30m sebab santai..baliknya 16minit jer perghhh.. sebab aku dah tetapkan zon untuk pecut..